Pengedar Shaklee Subang Jaya

Pengedar Shaklee Terbaik

BAHAYA SOYA

SOYA PENYEBAB KANSER?

Baru-baru ini digemparkan dengan pelbagai soalan yang secara amnya berkisar tentang ‘fakta’ bahaya kacang soya terhadap kesihatan kita. Puas mencari, meneliti dan mentelaah, MK akhirnya dapat menulis dan berkongsi perolehan saya dengan semua, Insyaallah..

Bagi Pandangan umum ,apabila kita MENGETAHUI FAKTA sebenar tentang sesuatu, tiada apa yang perlu ditakuti. Ilmu harus dicari dan dikongsi untuk rujukan bersama. Mommy juga tidak mengatakan yang ‘fakta’ tersebut salah cuma ada beberapa perkara yang perlu diketahui dan difahami tentangSOYA, KEBAIKAN & BAHAYANYA.

Opss! Oleh itu, kita perlu ketahui ciri-ciri kacang soya yang memberi KEBAIKAN untuk kita. Apakah ciri-ciri itu ye? Sila semak di bawah ini ye.
 1. Ditanam secara organik
 2. Tidak menjalani proses genetik (non-GMO:non-Genetically Modified Organism)
 3. Mengandungi 9 asid amino penting tubuh
 4. Proses pembuatan semasa pengasingan, kepingan soya dihancurkan dan DIBASUH DENGAN AIR, BUKAN ALKOHOL!
 5. Tiada bahan anti-thyroid/anti-pertumbuhan dicampurkan
 6. Diproses dengan suhu di BAWAH 60C
 7. Tidak ditambah dengan kalsium ketika minyak dibuang. AWAS.

  Kenapa perlu senarai semak di atas? Ini kerana terdapat beberapaBAHAYA SOYA yang perlu dikenalpasti…

  KACANG SOYA TIDAK ORGANIK
   Penanaman yang menggunakan baja kimia, pestisid dan lain-lain baja kimia menyebabkan soya mengandungi khasiat yang rendah tapi tinggi nitrat. Kandungan nitrat yang tinggi membawa kepada RISIKO PENYAKIT KANSER!!!

  KACANG SOYA GMO     

  Adalah lebih murah kerana ia menghasilkan TOKSIK! Tetapi pengambilannya LEBIH BERISIKO kepada kesihatan !!

  9 ASID AMINO
  Asid amino yang sangat penting untukproses penghasilan hormon, antibodi dan enzim. Kekurangan asid amino iniMELAMBATKAN, MENGGANGGU & MEMBANTUTKAN proses penting tubuh badan.

  KACANG SOYA DIPROSES DENGAN ALKOHOL
  Soya mempunyai sumber Isoflavone, berfungsi untuk tindakan horman, pembentukan jisim tulang dan merendahkan serta mengurangkan risiko kanser. Namun, penggunaan ALKOHOLboleh mengakibatkan KEHILANGAN 88% Isoflavone daripada kacang soya.

  BAHAN ANTI-TIROID & ANTI-PERTUMBUHAN
  Menyebabkan fungsi tubuh terganggu dan membantu meningkatkan risiko KANSERterutamanya bagi individu yang normal.

  KACANG SOYA YANG DIPANASKAN 
  Kacang soya yang dipanaskan MELEBIHI 60C akan merosakkan kandungan proteinnya! Dah tak ada protein, buat apa nak ambil soya tu lagi,kn?

  KACANG SOYA YANG DITAMBAH KALSIUM
  Memang kalsium diperlukan oleh tubuh. Namun, dalam proses pembuangan minyak soya, soya menjadi berasid. Penambahan Kalsium akan menyebabkanPENEUTRALAN soya. Alaa, kalau dah neutral, mana khasiatnya?


  Bagi SOY LOVER seperti MK, jangan risau atau was-was lagi. SOYA amat berkhasiat, Oleh itu, jom pilih yang TERBAIK untuk kesihatan kita.  

  BERTUKARLAH KEPADA ESP SHAKLEEelakkan risiko kanser yang berpunca dari kacang soya yang tidak diproses dengan baik. Walaupun harganya agak mahal, mutunya dijaga dengan proses pembuatan yang rapi demi menjamin khasiat asli soya.

  Leave a Reply

  Open chat
  Hai Boleh Saya Bantu?