Pengedar Shaklee Subang Jaya

Pengedar Shaklee Terbaik

Yakin pada diri

4 petanda Anda tidak yakin pada diri sendiri….benarkah ?

Adakah anda selalu yakin dengan apa jua dalam menjalankan kehidupan seharian anda?.jika YA, mungkin anda adalah calon orang-orang yang berjaya, maka jika tidak..check lah dlu, jika anda tersenarai dibawah ini dan terus ambil tindakan supaya anda tidak berada dalam golongan orang-orang yang gagal.
Kejayaan akan datang dengan usaha ayang berterusan ( a.k.a ISTIQAMAH )
sO. dibawah ini ada review sedikit untuk anda dari saya….Silakan,
4 petanda Anda tidak yakin pada diri sendiri adalah:

1. Anda takut mencuba.

Mencuba adalah melakukan sesuatu buat pertama kali. Anda takut mencuba sebab Anda ragu.

Bila Anda sudah tidak mahu melakukan apa-apa untuk mencuba serta memilih untuk kekal sebegitu, keyakinan diri Anda langsung tidak ada. Keyakinan diri tetap tidak akan ada selagi hal ini belum diubah.

2. Anda sangsi pada kebolehan diri Anda.

Anda sangsi pada kebolehan diri sebab Anda taksub pada kebolehan orang lain. Anda nampak orang lain lebih berkaliber daripada diri Anda sehingga Anda sendiri mempersoalkan di mana kebolehan Anda. Anda merasa tidak yakin kerana kebolehan orang lain yang Anda nampak tu jauh lebih tinggi, terasa bagai mustahil untuk Anda menyamai kebolehannya. Maka, Anda tak nampak di mana kekuatan Anda.

3. Anda terlalu banyak minta pendapat orang lain, kurang mendengar suara hati sendiri.

Apabila terlalu banyak meminta pandangan orang lain, Anda akan jadi ‘konpius’ kerana menerima berpuluh pendapat berlainan hingga menyebabkan  Anda tidak yakin pada diri sendiri. Meminta pendapat itu boleh, tapi biarlah untuk Anda mencari idea baru sebagai pelengkap kepada idea yang Anda telah fikirkan.

Perangai meminta pendapat jika dilakukan berlebihan akan membuat Anda hilang keyakinan sebab Anda menyerahkan nasib hidup Anda untuk ditentukan oleh orang lain melalui pendapat-pendapat mereka. Anda bagaikan tidak tahu ke mana arah yang mahu dituju.

Kekadang ada orang suka memperbodohkan Anda dengan memberi pendapat palsu. Hati-hati dengan orang sebegini.

Dengarlah suara hati Anda. Roh Anda tahu apa yang terbaik untuk diri Anda di iringi panduan ilham dari Tuhan.

4. Anda banyak mengutuk diri sendiri.

Anda manyumpah-nyumpah diri sendiri sebab melakukan kesilapan. Anda sukar menerima kesilapan. Anda merasa malu, kecewa, hampa. Perasaan ini terperap dalam di minda Anda berbulan-bulan lamanya.

Itu hanyalah 4 petanda dominan.

Jika salah satu daripadanya ada pada Anda, berwaspada kerana ia akan menghancurkan motivasi Anda sekelip mata. Anda akan susah membina rasa yakin diri.

Sebagai penutup, semoga hadith ini dapat memberi inspirasi untuk kita  sentiasa memiliki keyakinan yang kukuh dan keistiqomahan dalam  bertindak (positif), demi menggapai kejayaan dalam hidup di dunia dan  akhirat.

Dari Abu Amr-ada yang menyebutnya Abu ‘Amrah-Sufyan bin AbdillahAts-Tsaqofi, dia berkata: Saya berkata,“Wahai  Rosulullah Shalallahu ‘alaihi Wasallama, katakan kepada saya tentang  Islam sebuah perkataan yang tidak saya tanyakan seseorangpun selainmu.”  Beliau menjawab, ”Katakanlah, “Aku beriman kepada Allah, lalu  beristiqomahlah.” (H.R. Muslim). Hanya saja, istiqomah dalam hadith ini  tak berlaku untuk hal-hal buruk, kejahatan atau maksiat.


“Padahal kehidupan akhirat itu lebih baik dan lebih kekal.” (At-Thoriq: 17)
Kredit: andragogy

Penghantaran vitamin Shaklee seluruh Malaysia, China dan Indonesia. 
Sila hubungi saya Siti Aisah 017-647-7837
Facebooke page: aisah health collection
 Email : ct_ijn@yahoo.com ID :867656
 Salam sayang daripada mommy nuha dan bouchra!
 * This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases

Leave a Reply

Open chat
Hai Boleh Saya Bantu?