Pengedar Shaklee Subang Jaya

Pengedar Shaklee Terbaik

ALFALFA

ALFALFA DIKENALI SEBAGAI TUMBUHAN HERBA SEMUAJADI

Hasil daripada bacaan saya , ingin saya berkongsi sedikit cerita tentang rahsia Alfalfa..Selalu kita kata kenapa alfalfa supplement kadang tidak sesuai untuk pesakit yang ada hipertensi..Apakah kaitan alfalfa dengan high blood pressure? Mari kita selongkar rahsia dan khasiat kandungan alfalfa itu sendir.

Alfalfa adalah tumubhan semulajadi yang tinggi dalam banyak vitamin dan mineral yang penting, termasuk A, D, E, K, dan juga mengandungi tinggi kandungan vitamin B; Biotin, kalsium, asid folik, zat besi, magnesium, kalium dan lain-lain banyak, serta menjadi sangat tinggi dalam protein, terutama apabila kering. Ia adalah “raja semua makanan”!

Sejarah

Alfalfa adalah nama yang sering di sebut oleh orang ramai. Tetapi tidak semua orang tahu akan kesitimewaan dan fakta alfalfa sebenar. Kilang alfalfa yang utama berada di kawasan terutamanya berasal dari Asia, dan dianggap sebagai salah satu yang pertama yang dikenali herba kepada manusia. Ia adalah ahli keluarga Fabaceae Pea  sebagai bahan makanan utama bagi haiwan mamalia.Alfalfa berasal daripada perkataan bahasa Arab, khususnya ungkapan “al-FAC-facah”, yang bermaksud “Bapa kepada segala makanan” kerana ia sangat kaya dengan nutrien yang penting. Jelas sekali, nenek moyang zaman  purba dulu menganggap alfalfa menjadi penting untuk kehidupan seharian mereka. Mereka menggunakan ia bukan sahaja untuk kegunaan sendiri, tetapi untuk memberi makan kepada ternakan mereka dan untuk lebih menyuburkan tanah pertanian mereka kerana banyak vitamin dan mineral. Walaupun ia berasal di Asia, ia kini boleh didapati di Amerika Utara, Eropah, Kanada.

Faedah Kesihatan

Jadi apa yang membuat tumbuhan ini begitu luar biasa? Bagaimana pula ia begitu berkuasa dan bermanfaat, bukan sahaja kepada tubuh manusia, tetapi kepada pertanian dan haiwan lain sama? Seperti yang diketahui alfalfa kaya dengan zatt mineral dan vitamin  A, D, E, K, dan juga keluarga vitamin B. Setiap vitamin individu mempunyai banyak faedah kesihatan itu sendiri, menjadikan mereka penting kepada kesihatan manusia secara menyeluruh.

Bukan sahaja tumbuhan alfalfa mengandungi spektrum penuh vitamin penting, tetapi ia juga dimuatkan dengan mineral yang amat penting seperti Biotin, kalsium, asid folik, zat besi, magnesium, kalium, dan banyak lagi. Seolah-olah perlu ada satu lagi sebab-sebab mengapa ia begitu besar, tumbuhan alfalfa yang juga tinggi super dalam protein, terutama apabila kering. Tumbuhan Alfalfa adalah sangat luar biasa, mempunyai sistem akar yang sangat luas yang boleh mencapai sejauh 60 kaki ke dalam tanah. Ini adalah apa yang membolehkan tumbuhan untuk menyerap lebih banyak vitamin dan mineral daripada tumbuhan purata, terus memberi mandat untuk gelaran sebagai “raja semua makanan.”

Ia sangat membawa manfaat kepada sistem badan kita dimana membantu di dalam sistem pelawasan dan penyahtoksin dari badan. Di samping itu, herba alfalfa telah digunakan secara meluas untuk tujuan diuretik. Ini adalah sangat biasa di kalangan orang-orang yang telah mengalami perkara-perkara seperti pengekalan pundi kencing yang sangat berat atau jangkitan saluran kencing. Menggunakan herba semulajadi sebagai laksatif atau diuretik adalah lebih baik daripada menggunakan lebih ubat di kaunter, kerana tidak ada mana-mana lelaki tambah dibuat bahan kimia atau bahan-bahan yang boleh melegakan lagi keadaan.

Herba alfalfa dipercayai boleh merendahkan kolesterol. Herba alfalfa adalah sangat baik pada detoksifikasi dan lebih baik membersihkan darah. Kilang alfalfa mempunyai ciri-ciri yang bermanfaat penyembuhan terhadap nafas berbau, sakit atau achy sendi, keadaan kulit tidak seimbang, dan ia juga meningkatkan fungsi sistem imun. Apabila dimakan secara teratur, ia bertindak sebagai alternatif kepada lebih ubat-ubatan kaunter untuk sakit kepala atau migrain kerana kalsium yang tinggi dan tahap magnesium. Sebagai sesiapa sahaja boleh melihat, herba alfalfa memakan secara rutin mempunyai banyak hasil kesihatan yang positif.

Serba sedikit info yang saya dapat semoga membawa manfaat kepada kita semua.Alhamdulillah

Penghantaran vitamin Shaklee seluruh Malaysia, China dan Indonesia. 
Sila hubungi saya Siti Aisah 017-647-7837
Facebooke page: aisah health collection
 Email : ct_ijn@yahoo.com ID :867656
 Salam sayang daripada mommy nuha dan bouchra!
 * This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases

Leave a Reply

Open chat
Hai Boleh Saya Bantu?