Pengedar Shaklee Subang Jaya

Pengedar Shaklee Terbaik

Mengapa Perlu Vitamin B Complex Untuk Kurus

Mengapa Perlu Vitamin B Complex Untuk Kurus

Selalu kita dengar amal vitamin b kompleks ni boleh naik selera makan. Tapi mengapa perlu vitamin B Complex ni untuk kuruskan badan? Yang ni ramai yang tak tahu rupanya vitamin B Complex ni sangat membantu dan perlu untuk kurus.

Apa yang terdapat di dalam vitamin B Complex Shaklee?

Pertama sekali jom saya kongsikan vitamin b ni terdiri dari kumpulan 8 vitamin B. Dan vitamin B ni adalah vitamin larut air. Antara 8 B tersebut adalah yang tersenarai seperti di bawah ;

  1. Thiamin (B-1),
  2. Riboflavin (B-2),
  3. Niacin (B-3),
  4. Pantothenic acid (B-5),
  5. Pyridoxine (B-6),
  6. Folic acid (B-9)
  7. Cobalamin (B-12)
  8. Biotin.

Setiap bahan aktif dalam B ni mempunyai fungsi yang berbeza beza.

shaklee usj
pengedar shaklee subang jaya
shaklee subang jaya
vitamin shaklee
vitamin b
vitamin b complex untuk kurus
folic acid

Ini semua adalah petikan daripada journal yang saya cari berkaitan dengan bahan aktif yang terdapat di dalam vitamin B Complex Shaklee.

Apa Yang Boleh Menyebabkan Vitamin B Membantu Dan Perlu Untuk Kurus

Di antara ke semua bahan aktif yang saya senaraikan terdapat satu bahan aktif yang sangat membantu bagi mereka yang nak kurus.

Sebenarnya dengan menambah Vitamin B 12 di dalam diet harian mungkin dapat membantu anda menurunkan berat badan dengan lebih pantas.

Vitamin ini dapat meningkatkan metabolisme badan yang secara tidak langsung akan mempercepatkan pembakaran lemak.

Menurut sebuah kajian yang dimuatkan di dalam jurnal Frontiers in Endocrinology, individu yang kurang mengambil vitamin B-12 didapati mempunyai berat badan berlebihan.

Oleh sebab itu, cuba tambahkan makanan yang mengandungi vitamin B12 dalam diet harian anda. Ia amat bermanfaat untuk memastikan anda kekal kurus dan langsing.

Mekanisma Vitamin B Selain Vitamin B12

B12 adalah  faktor dalam metabolisme karbohaidrat

B1 (Thiamin) penting untuk pecahan karbohaidrat dan membantu menukarkan glukos [ gula ringkas] dan karbohidrat kepada tenaga.

Kekurangan vitamin B1 akan menyebabkan glukos dan karbohidrat hanya tersimpan dalam badan.

Apabila ia berterusan, ia akan menjadi salah satu punca berat badan bertambah, kegemukkan dan hilang bentuk tubuh badan yang asal.

B6 sangat penting dan diperlukan untuk penukaran glikogen [ tenaga yang tersimpan ] kepada glukos [gula dalam darah].

Pada saya, vitamin B complex memang membantu dan sangat perlu dalam pembakaran glukos dan karbohaidrat menjadi tenaga apabila anda nak kurus.

Pengambilan air sangat penting dalam membantu proses berjalan dengan lebih lancar.

Vitamin B Membuatkan Lapar

Ada di antara anda yang pernah mengambil vitamin B terasa hormon lapar tu semakin meningkat. Ini disebabkan oleh apabila kadar metabolisma badan anda tinggi.

Jadi vitamin B itu tadi cuba untuk neutralisekan badan anda dan anda perlu tahu satu. Jika anda merasa cepat lapar, saya nasihatkan untuk anda cuba gabungkan dengan supplements yang berbentuk protein.

Iaitu meal replacement minuman. Seperti di Shaklee kami mempunyai Cinch Shake protein yang berbentuk meal replacement dalam membantu masalah lapar anda tu.

Jadi bila anda yang nak kurus, setakat vitamin B saja tidak memadai. Sebaiknya perlu ada beberapa element gabungan lain untuk mencapai berat ideal anda.

Saya sendiri amalkan makan pagi bersama minuman shake meal replacement Shaklee. Cinch Shake itu sendiri sangat membantu untuk kita mempunyai fiber yang tinggi. Terdiri daripada minerals dan vitamin yang bantu dalam nutrisi sihat anda.

Jika lapar sekalipun jangan sesekali amalkan kudapan yang tinggi garam, pewarna mahupun perisa tiruan. Kerana ia boleh meningkatkan masalah berat anda.

Saya memang suka B complex Shaklee kerana saya yakin dengan pengambilan vitamin b ini membantu menukarkan segala [tenaga yang tersimpan @ stored energy ] kepada tenaga sepanjang saya aktif. Sebab itu kenapa saya ambil B Complex berat saya maintain.

Hakikat nya berat badan kita bertambah apabila gula berlebihan disimpan di dalam badan dan tidak digunakan.

Kesan Dengan Vitamin B ?

Kesan vitamin B dalam ia adalah sebagai spark plug untuk membakar glukos/ karbohaidrat kepada tenaga. Seterusnya Vitamin B Complex perlu untuk kuruskan badan.

Bagi saya jika kita cukup vitamin B complex dalam badan, insyaALLAH penukaran glukos kepada tenaga dapat berjalan dengan lancar dan tidak hanya disimpan di dalam tubuh semata-mata.

Bagi anda ibu yang menyusu dan risau berat semakin naik dan plateu, cuba amalkan vitamin B dengan konsisten. Selain pengambilan Lecithin dan Omega yang memang bagus untuk membakar lemak.

B complex juga sangat membantu kepada ibu menyusu aktif sepanjang hari, mood yang baik, dapat mengawal stress dan ia jua perlu dan penting untuk keperluan bayi yang membesar.

Kenapa Vitamin B Complex Shaklee Menjadi Pilihan Anda?

vitamin b complex untuk kurus
vitamin b complex untuk kurus

Anda sedang mencari vitamin untuk kesihatan anda?

Hubungi saya sekarang untuk dapatkan konsultasi kesihatan secara percuma.

Saya juga aktif berkongsi di media sosial yang lain, jemput klik dan link di bawah:

Facebook : Siti Aisah Mohd Ibrahim

Instagram: @sitiaisahmdibrahim

Tik Tok : sitiaisahmohdaibrahim

Beacon : https://beacons.ai/sitiaisah

#blogmegashaklee

#shakleethrive

#shakleetriumph

#pengedarshakleeusj

#pengedarshakleesubangjaya

One thought on “Mengapa Perlu Vitamin B Complex Untuk Kurus

Leave a Reply

Open chat
Hai Boleh Saya Bantu?